Pogosto zastavljena vprašanja

Vprašanje:

Ali je možno uporabljati električno talno ogrevanje kot glavni ogrevalni sistem za celotno hišo?

Odgovor:

Seveda. Električno talno ogrevanje je popolnoma standarden način za ekonomsko in ekološko ogrevanje zgradb. Z veseljem vam ponudimo predračun za vaš projekt. Potrebujemo le:

  • pravilno dimenzioniran tloris tal in prerez stavbe
  • sestavo tal (vključno s talno oblogo), sten in stropov v smeri notranjost → zunanjost
  • izgubo toplote stavbe (to ni potrebno, vendar bo pospešilo oblikovanje cenovne ponudbe)

Vprašanje:

Kateri sistem ogrevanja je treba izbrati glede na talne obloge?

Odgovor:

Ecofloor ogrevalne kable / preproge lahko položite pod beton, anhidrit, samonivelirni material ali prilepite pod talne plošče in lepljene talne obloge (npr. PVC, …). V primeru lepljenih talnih oblog na suhomontažnih tleh (OSB, mavčne plošče, …) mora biti debelina sloja vsaj trikrat večja od premera uporabljenega kabla (približno 15 mm). Pri plavajočih tleh priporočamo namestitev Ecofilm ogrevalne folije neposredno pod talno oblogo. Ogrevalne folije ni mogoče namestiti pod plavajoča tla v kopalnici, lahko pa vanj namestite AL-MAT ogrevalne preproge.


Vprašanje:

Kaj je bolj primerno za ogrevanje kopalnic, kabel ali preproga?

Odgovor:

Uporaba preproge ali kabla je odvisna predvsem od oblike ogrevane površine. V primeru kopalnice, ki ni nepravilne oblike in kjer ni npr. zakrivljena kopalna kad ali zakrivljena tuš kabina, se lahko uporablja ogrevalno preprogo. Razmik med zankami je fiksiran, zato je širina in dolžina preproge nespremenljiva in lahko pokrijete le ustrezno površino. Če želite pokriti celotno površino kopalnice ali kopirati obliko, recimo, lok okoli kadi, je uporaba grelnega kabla bolj primerna kot tudi bolj delovno intenzivna. Pri ogrevalnih kablih je treba razmik med zankami izračunati vnaprej in se ga je treba strogo držati.


Vprašanje:

Imam stanovanje v hišnem bloku, zgrajeno iz betonskih plošč, in želim namestiti talno ogrevanje v kopalnici. Kaj bi mi priporočili?

Odgovor:

Ker imajo tla v stanovanjskih zgradbah slabo toplotno izolacijo, priporočam, da najprej pritrdite izolacijo F plošče na tla. Te plošče zagotavljajo dodatno toplotno izolacijo in znatno pospešijo čas zagona ogrevanja tal. Z izolacijo F-plošče se bodo tla segrela v 30 minutah, brez nje pa približno v 2,5 ure; lahko se zgodi, da se tla sploh ne segrejejo, če je stanovanje v pritličju. Predlagam polaganje ogrevalne preproge ali grelnega kabla na izolacijske plošče in upogibno tesnilo. Za regulacijo temperature je treba uporabiti talno sondo.


Vprašanje:

Ali je mogoče ogrevalne kable in podloge razdeliti in skrajšati?

Odgovor:

Ogrevalne kable pod nobenim pogojem ni mogoče razdeliti ali skrajšati. Samo hladni vodi teh kablov in preprog se lahko skrajšajo. Preproge / tkanine je mogoče razdeliti in skrajšati tako, da se izolacija grelnega kabla ne poškoduje, ko razdelimo tkanino, ogrevalni kabel pa se ne sme skrajšati ali napeti pod napetostjo. Tkanino lahko po potrebi razrežemo s standardnimi škarjami.


Vprašanje:

Kakšna je površinska temperatura ogrevanih tal in kako dolgo bo trajalo, da se segreje?

Odgovor:

Glede na higienske standarde je površinska temperatura ogrevanih tal v bivalnih prostorih lahko največ 28 ° C. Površinska temperatura ogrevanih tal v kopalnicah in umivalnicah ni omejena s standardom in je zato lahko višja od 30 ° C. Čas, potreben za ogrevana tla, da dosežejo zahtevano temperaturo, je odvisen od strukture, ki jo obdaja. Če je pod talne ploščice nameščena ogrevalna preproga v fleksibilnem tesnilu na toplotno izolirani betonski podlagi, se bodo tla segrela do 27 ° C v približno 1,5 urah, ko je sobna temperatura 20 ° C. Če uporabite izolacijo F-plošče, lahko dosežete podobno temperaturo v približno 30 minutah.


Vprašanje:

Kakšna je življenjska doba Ecofilm folij in Ecofloor kablov?

Odgovor:

Življenjska doba obeh izdelkov je odvisna od delovnega časa, načina polaganja in regulacijskega sistema. Če so sistemi ogrevanja in regulacije pravilno oblikovani, je najkrajša življenjska doba od 30 do 50 let. Zgornja meja življenjske dobe je odvisna od delovnega časa ogrevalnega sistema. V primeru slabe namestitve ali oblikovanja je življenjska doba znatno krajša. Na splošno imajo zgoraj omenjeni izdelki življenjsko dobo, ki je enaka tistemu gradbenemu elementu, v katerem so nameščeni. Podjetje zagotavlja 10-letno garancijo za izdelke Ecofilm in Ecofloor, če se v celoti upoštevajo navodila za vgradnjo.


Vprašanje:

Ali se toplotna izolacija v tleh lahko nadomesti z aluminijasto folijo?

Odgovor:

Ne, ne more. Nasprotno, aluminij bi dobro prevajal toploto. Sijoče predmete, kot je aluminijasta folija, se lahko uporabljajo za odsev infrardečih žarkov v vesolju.


Vprašanje:

Kako reguliramo temperaturo v tleh, kadar občasno uporabljamo kamin z vročim zrakom?

Odgovor:

Če imate le sobni termostat (po možnosti s senzorjem v tleh, ki omejuje higiensko mejo temperature tal, 28 ° C), se bo talno ogrevanje izklopilo, ko se prostor segreje z dodatnim grelnikom, v tem primeru z vročim kaminom, tla pa se bodo ohladila. Ta način je ekonomičen, vendar morda ni udoben. Če imate na tleh samo talno sondo, bodo tla nenehno ogreta, ko bo uporabljen kamin. To je lahko udobno, vendar pa zagotovo ni ekonomično.

Za to vprašanje ni jasnega odgovora in je odvisno od posamezne stranke. Nekateri ljudje želijo biti bolj ekonomični, drugi pa so veseli, da plačajo za udobje, ne glede na to, koliko jih stane.


Vprašanje:

Kakšna je predlagana moč na kvadratni meter za ogrevanje pločnikov in pogonov ter kako dolgo traja, preden se sneg začne taliti?

Odgovor:

250 W/m²–300 W/m². Kar zadeva visoke moči, kabli niso nameščeni na celotni površini, temveč samo na izpostavljenih lokacijah (avtomobilske sledi, poti ob pločniku). Za doseg temperatur, ki so zadostne za taljenje snega na zunanjih površinah, lahko traja zelo dolgo. Celo nekaj ur, odvisno od vremena. Pri izredno nizkih temperaturah ali pri sneženju se sneg ali zmrzal na površini sploh ne stopita.